Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Aysha Gasanova
actueel

UvA en HvA zoeken vanaf vandaag naar nieuwe cateraar

Dirk Wolthekker,
15 april 2016 - 13:03

Vandaag starten de UvA en de HvA een aanbestedingsprocedure om een cateraar te vinden. Er wordt een nieuw cateringconcept ingevoerd, met foodcourts en coffee corners, waarbij ook lokale ondernemers een rol gaan spelen. Het contract met cateraar Eurest loopt aan het einde van dit kalenderjaar af.

 

Twee maanden geleden liet de afdeling Facility Services van de UvA en de HvA al weten dat de catering van beide instellingen per 1 januari 2017 rigoureus op de schop gaat: aangekondigd werd dat er voor de nieuwe periode 2017-2022 eventueel meerdere cateraars zouden kunnen worden gecontracteerd en dat er een belangrijke rol is weggelegd voor lokale ondernemers, die in een foodcourt-achtige setting à la De Hallen hun spullen aan de man zouden kunnen brengen.

 

Op die manier zal het inderdaad gaan, zo blijkt uit de Leidraad 1e fase Eten & Drinken 2016, die vandaag door Facility Services naar buiten is gebracht en waarbij de aanbesteding van de catering definitief van start is gegaan. Opvallend is dat het nieuwe contract in beginsel voor vijf jaar wordt afgesloten, maar als over vijf jaar alle partijen tevreden zijn, kan het contract zonder tussentijdse aanbesteding voor vijf jaar worden verlengd.

 

Foto: Aysha Gasanova
De Erasmus Universiteit heeft al een formule met foodcourts

Omzet

UvA-HvA geldt als een volvette vis in cateringland, want het is de grootste onderwijsinstelling van Nederland: met rond de 72.000 studenten en negenduizend medewerkers die allemaal moeten eten, drinken en vergaderen.

 

Er moeten acht campussen worden gecaterd. Het gaat om drie campussen van de UvA (Binnenstad, Science Park en Roeterseiland) en vijf van de HvA (Amstelcampus, Leeuwenburg, Fraijlemaborg, Nicolaas Tulphuis en Dr. Meurerhuis).

 

Daarbij zij aangetekend dat het AMC en Acta buiten deze aanbesteding vallen, want zij regelen hun catering zelf. Voor de cateraar die er zin in heeft: het gaat om een potentiële totaalomzet van 12,3 miljoen euro op jaarbasis, waarvan 6,7 aan de UvA te behalen is en 5,6 miljoen aan de HvA, verdeeld over eten en drinken, recepties en vergaderingen (banqueting) en automatenverkoop, de zogenoemde vending.

 

(De tekst loopt door onder de foto.)

 

 

Foto: Aysha Gasanova
Een foodcourt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
'Te denken valt aan een kop koffie met een muffin'

Centrum, wijk, buurt

In het nieuwe cateringconcept wordt elke campus van UvA en HvA opgedeeld in een ‘centrum’, een ‘wijk’ en een ‘buurt’. Het centrum is een gebied waar het gaat om eten, drinken en verblijven onder het motto ‘Chill & Chat’. Daarom heen hangen wijken waar cateringgebruikers kort verblijven en eventueel iets lichts consumeren onder het motto ‘Grab & Go’. Te denken valt aan een kop koffie met een muffin. Daarnaast komen er ‘buurten’ die vooral om de collegezalen heen hangen en waar mensen even snel iets nuttigen onder het motto ‘Coffee to go’.

 

Het centrum van elke campus wordt ‘foodcourt-achtig’ opgezet: lokale ondernemers en/of studenten exploiteren er een aantal vierkante meters bedrijfsoppervlakte en bieden daar eten en drinken aan, gefaciliteerd door de cateraar. Die treedt op als hoofdaannemer, de lokale ondernemers/studenten treden op als onderaannemers. Iets dergelijks gebeurt bijvoorbeeld al in Rotterdam, waar op de campus van de Erasmus Universiteit een foodcourt is opgezet waar zes verschillende ondernemers dingen naar de gunst van studenten en medewerkers.

 

Ondernemers hebben er zelf een bedrijfsplan moeten maken en gecalculeerd hoeveel omzet ze moeten maken om met winst te kunnen draaien. Op elk van de campussen van UvA en HvA komt een dergelijk foodcourt. Daarnaast is ook de cateraar present met de aloude boterham met kaas en een glas melk of een soepje.

 

Foto: Aysha Gasanova

Eisen en wensen

Zoals bij een aanbesteding gebruikelijk, is er een zogenoemd Programma van Eisen en Wensen opgesteld. Die bestaat uit 28 als vraag opgestelde eisen, die inschrijvers moeten beantwoorden met ‘ja’ of  ‘nee’.

 

Cateraars die meedingen moeten bijvoorbeeld ja/nee akkoord gaan met het gebruikt van ‘100 procent duurzame disposables’, ze moeten ja/nee akkoord gaan met de overname van ‘circa 105 medewerkers met een vaste aanstelling bij Eurest’ en moeten ja/nee akkoord gaan met het verstrekken van omzetgegevens aan UvA/HvA.

 

Daarnaast zijn er tien wensen opgesteld, waarbij inschrijvers moeten aangeven hoe ze menen aan die wensen te gaan voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag hoe ze lokale ondernemers aantrekken, wat hun plan van aanpak is bij het integreren van de huidige 105 werknemers van Eurest in hun bedrijf, hoe ze omgaan met multiculturaliteit of met studenten die een eigen hoek willen huren om eten en drinken te verkopen.

 

Gunning

De definitieve gunning van het cateringcontract staat gepland voor 1 september. De nieuwe cateraar(s) en de ondernemers zullen dan nog vier maanden de tijd hebben om hun komst naar de UvA en de HvA voor te bereieden. Voor alle duidelijkheid: het kan ook dat Eurest opnieuw een cateringcontract tekent, als die meedoet aan de aanbesteding en de aantrekkelijkste offerte indient. In dat geval verandert er per 1 januari 2017 niets voor de 105 Eurest-medewerkers met een vaste aanstelling.

 

Hoe de zaak eruit gaat zien kun je bekijken via dit filmpje. Info ophalen kan ook via: aanbestedingen@uva.nl