Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Actiegroepen unaniem in advies: groen model

Steffi Weber,
3 november 2016 - 17:07

De actiegroepen achter de Maagdenhuisbezetting van vorig jaar adviseren studenten en medewerkers van de UvA om bij het aankomende referendum te kiezen voor een zelforganiserende universiteit, en dus voor het groene model te stemmen. Ze zullen er bovendien al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat de uitkomst van het referendum wordt uitgevoerd, zo maakten ze donderdag in een gemeenschappelijke verklaring bekend.

De Nieuwe Universiteit, Humanities Rally, Rethink UvA, University of Colour, Vakbond Actie Comité en Commoning UvA vergaderden dinsdagavond over het onlangs gepresenteerde rapport van de commissie Democratisering en Decentralisering. Daarin stelt de commissie een charter met de belangrijkste waarden van de UvA en een ‘breed representatief deliberatief forum’ voor dat in plaats komt van de Senaat en het bestuur van de universiteit gaat adviseren. Ook presenteerde commissie vier organisatiemodellen, variërend van een zelforganiserende universiteit tot de status quo, waar UvA-studenten en –medewerkers zich eind november in een referendum over mogen uitspreken.


Het groene model biedt volgens de actiegroepen de beste oplossing voor problemen als hoge werk- en publicatiedruk, weinig professionele autonomie, top-down management, weinig vertrouwen en veel regels. Ook het voorstel van de commissie D&D voor een brede Senaat en een charter met waarden van de universiteit valt bij de actiegroepen in goede aarde. ‘De Senaat en het charter zijn, ook zonder het groene bestuursmodel, zeer belangrijk in het licht van diversiteit en dekolonisatie van de universiteit,’ staat in de verklaring.

 

Bindend
De actiegroepen herkennen zich in de probleemanalyse van de commissie D&D, de omvang van deze analyse verklaart volgens hen waarom de status quo niet langer houdbaar is. ‘De UvA moet recht doen aan dit rapport en zich aanpassen aan de nieuwe situatie en de eisen van de academisch gemeenschap en de samenleving als geheel.’ Volgens de actiegroepen is de uitkomst van het referendum bindend voor het bestuur. ‘We zullen alles doen wat mogelijk is om ervoor te zorgen dat de uitkomst in de praktijk wordt gebracht,’ schrijven de actievoerders.