Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Geel biedt het meeste hoop voor democratische universiteit’

Willem van Ewijk,
7 december 2016 - 12:54

Het gele bestuursmodel geeft de meeste kans op democratisering aan de UvA. Dat zei Mourad Farahat, lid van studentenpartij UvASociaal en voorzitter van de facultaire studentenraad Economie & Bedrijfskunde dinsdag in Folia Live.

‘Stem geel,’ zei Farahat. Democratie is belangrijk voor de universiteit, aldus de student Economics & Finance. Op een democratische universiteit zou het curriculum diverser zijn, en zich niet alleen maar beperken tot de neoliberale theorieën, zoals dat nu het geval is. ‘Iedere theorie die niet mainstream is wordt afgewezen als academische ketterij.’

 

(Bekijk hieronder de hoogtepunten uit Folia Live. De tekst loopt door onder de video.)

 

 

Op de vraag waarom Farahat geen campagne voert voor het groene model, zoals studentenvakbond Asva en de studentenactiegroepen Humanities Rally en De Nieuwe Universiteit doen zei hij: ‘In een ideale wereld zou ik groen stemmen, maar de structuren aan de UvA werken niet met dat model.’

 

Tot en met zondag kunnen studenten en medewerkers in een referendum kiezen uit vier bestuursmodellen voor de universiteit, variërend van het blauwe model – het huidige bestuursmodel – tot het groene model, een van onderop georganiseerde universiteit. De modellen zijn voorgesteld door de commissie Democratisering & Decentralisering die na de Maagdenhuisbezetting van 2015 werd ingesteld door actievoerders en het universiteitsbestuur om te zoeken naar de ideale organisatiestructuur voor de universiteit.

 

Geel

In het gele model is de invloed van universiteitsbestuurders beperkt. Studenten en medewerkers bepalen zelf hoe onderwijs en onderzoek worden georganiseerd. Medewerkers en studenten vormen een vijfkoppig universiteitsbestuur dat verantwoording aflegt aan bestuursraden. Die zijn op hun beurt weer gekozen door studenten en medewerkers en hebben beslissingsmacht.

 

Mourad Farahat denkt dat de UvA het groene model moeilijk zal kunnen uitvoeren omdat het model faculteiten en managers afschaft. Ook moet in Den Haag de wet worden aangepast om dat bestuursmodel mogelijk te maken, en het is maar de vraag of minister Bussemaker van Onderwijs daar toestemming voor geeft. Zij aarzelde eerder al om de mogelijkheden tot inspraak voor studenten en medewerkers uit te breiden.

 

Bekijk hieronder de hele uitzending van Folia Live.