Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Minister Bussemaker: ‘Ik neem het referendum heel serieus’

Maartje Geels,
8 december 2016 - 12:27

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf woensdagavond tijdens een openbaar debat aan het UvA-referendum zeer serieus te nemen. Daarbij stelde ze dat een universiteit wel een College van Bestuur moet hebben dat voor continuïteit zorgt. ‘Het kan niet zo zijn dat een CvB bij studentenverkiezingen jaarlijks wordt weggestuurd,’ luidde Bussemakers reactie op het voorstel voor het groene bestuursmodel, waarbij alle bevoegdheden komen te liggen bij studenten en medewerkers.

Op het debat bij het Amsterdam University College, dat werd georganiseerd door Asva studentenunie, kwamen zo'n tachtig studenten en medewerkers af. Tijdens de eerste debatronde sprak minister Bussemaker met Han van der Maas (hoogleraar Psychological Methods), Lisa Westerveld (voorzitter van de commissie Democratisering & Decentralisering) en Teun Dominicus (student politicologie en betrokken bij de Maagdenhuisbezetting). Via hun telefoon kon het publiek meestemmen over allerlei stellingen. Er werd onder andere gesproken over de de kiesdrempel en de eventuele geldigheid van het referendum. De sprekers deden daar geen harde uitspraken over. Wel waren zij het erover eens dat het referendum representatief moet zijn qua opkomst en dat er aan lage opkomstpercentages geen harde conclusies verbonden mogen worden over de bestuurlijke toekomst van de UvA.

‘Een universiteit wordt bestuurd met gemeenschapsgeld en dat moet streng gecontroleerd worden’

Niet legitiem
Een opkomstpercentage van rond de 10 procent onder studenten beschouwde Bussemaker daarbij als weinig legitiem: ‘Met zo'n lage opkomst heb je rekening te houden met de conclusies die je uit zo'n verkiezing trekt. Je moet je dan serieus afvragen waarom zoveel mensen niet gestemd hebben. Wellicht zijn zij tevredener dan door actievoerders gedacht wordt.’ Bovendien stelde Bussemaker daarbij wel degelijk open te staan voor nieuwe initiatieven aan universiteiten, maar binnen bepaalde grenzen: ‘Een universiteit wordt bestuurd met gemeenschapsgeld en dat moet streng gecontroleerd worden.’ De minister gaf daarmee duidelijk aan geen voorstander te zijn van het groene model.


 

In de tweede debatronde schoven Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Michel Rog (CDA) en Jarmo Berkhout (voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en student filosofie) aan. Van Dijk - die het debat initieerde - gaf aan veel geleerd te hebben van de Maagdenhuisbezetting. Volgens hem deugde de huidige medezeggenschapsstructuur aan de UvA niet. Rog gaf daarentegen aan dat studenten juist ‘blij’ zouden moeten zijn met het huidige College van Bestuur omdat het bereid was om wel naar studenten te luisteren.

 

Ook CvB-voorzitter Geert ten Dam - die als aanwezige in het publiek zat - raakte betrokken bij de discussie. Haar werd door een student in de zaal verweten zich niet duidelijk genoeg uit te spreken over het referendum en de uitslag. Over de geldigheid van het referendum stelde zij uiteindelijk dat wanneer de helft van de stemmen voor het groene model zal zijn, het College van Bestuur met die uitslag ‘serieus aan de slag’ zal gaan.

 

 

Niet duidelijk waar het referendum aan de UvA over gaat? Folia zette in oktober op een rijtje waar je nu precies voor kunt stemmen. Lees het stuk hier terug. Vanmiddag praat Folia om 13.45 uur live met CvB-voorzitter Geert ten Dam. Het interview is live te volgen. Vragen? Laat deze dan in een reactie achter!