Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA ziet af van verhuizing bèta’s naar VU

Willem van Ewijk,
21 april 2017 - 13:54

De Colleges van Bestuur van UvA en VU laten weten dat de bètaverhuisplannen definitief niet doorgaan. Dat doen ze nadat de UvA-medezeggenschap vanochtend tegen de verhuizing stemde.

Alhoewel de verhuizing van een aantal onderzoeksgroepen niet doorgaat ‘betekent dit absoluut niet het einde van de bètasamenwerking,’ zegt collegevoorzitter Geert ten Dam.

 

In 2013 stemde de gemeenschappelijke vergadering van ondernemingsraad en studentenraad (gv) al tegen een volledige fusie van de bètafaculteiten van de VU en de UvA tot de Amsterdam Faculty of Science. Enkele afdelingen wilden echter wel intensiever samenwerken en daarom besloten de VU en de UvA om plannen te maken om een aantal UvA-afdelingen in VU-gebouwen te vestigen en andersom.

‘We kunnen niet langer met de medezeggenschap in gesprek gaan hierover’

Risico's

De gv stemde vanochtend met een nipte meerderheid ook tegen deze samenwerkingsplannen omdat ze de financiële risico’s te groot vond. Het is de tweede keer dat de gv tegen de verhuisplannen stemt.

 

Nadat de medezeggenschap een eerste keer tegen stemde kwam het College van Bestuur met een nieuw plan waarin bepaalde risico’s waren afgedekt. Maar volgens de gv was dat niet genoeg. ‘Daarmee is het af,’ zegt Ten Dam.

 

‘We kunnen niet langer met de medezeggenschap in gesprek gaan hierover,’ zegt Ten Dam. Als ze de verhuizing alsnog hadden willen doorzetten was daar meer tijd voor nodig, maar die is er volgens haar niet. ‘De VU zit strak vast aan de nieuwbouwplannen en moest vandaag een “ja” of een “nee” van ons hebben.’

‘De VU zit strak vast aan de nieuwbouwplannen en moest vandaag een antwoord hebben’

Ruimteonderzoek
De onderzoeksgroepen werken al jaren inhoudelijk samen. Ook op onderwijsgebied wordt samengewerkt: er zijn inmiddels zes joint degrees. De UvA zal die samenwerking blijven ondersteunen. De medezeggenschap heeft aangegeven dat ruimte-onderzoeksinstituut SRON wel welkom is om op het Science Park gehuisvest te worden.

 

Het SRON Netherlands Institute for Space Research, is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en maakte twee jaar geleden bekend naar het Science Park te willen verhuizen en zo onderdeel te worden van een groot centrum van bètasamenwerking.

 

‘Historische fout’

Aan de VU is verslagen gereageerd op de ontwikkelingen aan de UvA. ‘Enorm teleurstellend’ noemt hoogleraar natuurkunde Erwin Peterman de tegenstem van de medezeggenschap tegenover universiteitsblad Ad Valvas.

 

‘Doordat ons onderwijs al is samengevoegd zien we duidelijk wat de voordelen van samenwerking kunnen zijn. We kunnen echt een wereldspeler worden, een vuist maken op internationaal niveau. Samen in één gebouw zitten, elkaar bij de koffie tegenkomen, is daar een belangrijk ingrediënt voor,’ aldus Peterman. Universitair hoofddocent Ivo van Stokkum spreekt tegenover Ad Valvas zelfs van ‘een historische fout’.