Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Geen open access-akkoord met Oxford University Press

Dirk Wolthekker,
1 mei 2017 - 16:57

De Nederlandse universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) hebben geen nieuwe overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. Open Access-toegang tot artikelen bleek het struikelblok.

Het idee van open access is dat universiteiten een soort afkoopsom betalen aan wetenschappelijke uitgevers, zoals Oxford University Press, in ruil waarvoor de uitgever de informatie voor iedereen toegankelijk maakt. Het voorstel dat OUP aan de gezamenlijke Nederlandse universiteiten heeft gedaan is niet van dien aard dat de universiteiten erop in gaan. In een persverklaring schrijft de VSNU: ‘OUP heeft een voorstel aan de Nederlandse universiteiten gedaan, waarin geen aanbod zat voor betaalbare open access. Daar kunnen de Nederlandse universiteiten niet mee akkoord gaan.’ Wat dat voorstel exact behelsde is niet bekend gemaakt.

 

‘Hoe dan ook de nieuwe standaard’

Volgens de VSNU is het bod van OUP in vergelijking met de afspraken die de VSNU heeft gemaakt met andere uitgevers ‘een stap terug, in plaats van een stap vooruit naar honderd procent open access in 2020’. Jaap Winter, collegevoorzitter van de VU en hoofdonderhandelaar namens de VSNU zegt in een reactie: ‘Uitgevers hebben de keuze om mee te gaan in deze ontwikkeling, maar open access wordt hoe dan ook de nieuwe standaard. Met of zonder uitgevers.’

 

De VSNU maakt namens alle Nederlandse universiteiten afspraken met wetenschappelijke uitgevers over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers open access dichterbij brengen. OUP doet dat volgens de VSNU onvoldoende.

 

Medisch

OUP is als uitgever vooral gespecialiseerd in medische tijdschriften. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zegt in de persverklaring de onderhandelingsinzet van de VSNU te steunen. ‘Zolang er geen overeenkomst is, zullen wetenschappers er rekening mee moeten houden dat ze op een andere manier toegang moeten krijgen tot de door hen gewenste artikelen die vanaf 1 mei 2017 worden gepubliceerd bij OUP.’