Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Minister Bussemaker trekt 4 miljoen uit voor inclusiever hoger onderwijs

Daniël Rommens,
6 juli 2017 - 12:30

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap lanceerde vandaag de campagne Students-4-Students tijdens een seminar over inclusiviteit in het hoger onderwijs in Crea. Het ministerie trekt vier miljoen euro uit om te zorgen voor een betere toegankelijkheid en minder uitval in het hoger onderwijs.

‘Het is tijd dat studenten actief betrokken worden bij het toegankelijker maken van het hoger onderwijs,’ zei Bussemaker vanochtend. De bedoeling van Students-4-Students is dat studenten als rolmodel of coach gekoppeld worden aan jongeren - bijvoorbeeld mbo'ers - die net gestart zijn of nog moeten beginnen in het hoger onderwijs.

 

Daarnaast wil de minister initiatieven van studenten financieel en praktisch gaan ondersteunen: ‘Als je een goed plan hebt, meld je je bij mij of bij mijn staf. We zijn hier nu toch.’ Bussemaker zette haar woorden tijdens het seminar kracht bij door met een divers studentenpanel te praten over hun ervaringen in het hoger onderwijs.

‘We moeten beginnen met erkennen dat er verschillen zijn’

Een van de studenten uit het panel, Wessel Broekhuis, heeft autisme. Hij vertelde aan de minister hoe hem bij de lerarenopleiding geschiedenis op de HvA door een docent werd verteld dat hij maar beter kon stoppen. Een autist zou immers ‘nooit leraar worden’, was hem gezegd. Broekhuis studeerde door en volgt nu geschiedenis aan de UvA.

 

Je thuis voelen

‘Ook daar is nog wel wat werk te verzetten,’ meent Broekhuis. ‘Het is belangrijk voor studenten zoals ik om het gevoel te hebben dat je thuishoort in de omgeving waar je studeert.’ Daarvoor is het volgens hem nodig dat docenten veel meer kennis hebben over de uitdagingen die studenten zoals hij tegenkomen.

 

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Foto: Daniël Rommens
Studenten in gesprek met minister Bussemaker

HvA-student Samira Shadid beaamde dat het gevoel dat je ergens thuishoort, essentieel is voor je studiesucces. Om een veilige omgeving te creëren is het volgens haar belangrijk dat het hoger onderwijs ‘begint met erkennen dat er verschillen zijn in de groep studenten die het bedient’.

 

Online platform

Onderdeel van de campagne Students-4-Students is een online platform, waarop studenten vanaf september hun ervaringen in het hoger onderwijs met elkaar kunnen delen. Vooral eerste generatiestudenten en studenten met een migratieachtergrond zouden door dit platform en de rolmodellen beter hun weg moeten kunnen vinden in het hoger onderwijs.

‘De UvA doet het nog niet goed genoeg’
Foto: Daniël Rommens

Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, opende het seminar met een toespraak, waarin zij ruiterlijk erkende dat de universiteit het ‘nog niet goed genoeg doet’ op gebied van inclusiviteit. Haar voornemen is om ‘in alle lagen van de universiteit’ te kijken hoe diversiteit bevorderd kan worden, zo zei Ten Dam vanochtend in een interview met dagblad Trouw. Hier gaat de – nog aan te stellen – diversity officer van de UvA mee aan de slag.

 

Minister Bussemaker moedigde de collegevoorzitter aan om ook meer praktische ondersteuning te bieden aan initiatieven van studenten om de diversiteit op de UvA te bevorderen. Het opzetten van een project, zoals bijvoorbeeld diversiteitsplatform Amsterdam United, kost volgens de minister ‘veel tijd en energie, maar ook financiële middelen’. Ten Dam deelde mee dat alle studenten haar kunnen bellen, maar ‘niet allemaal tegelijk’.