Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam werken steeds nauwer samen. Er wordt zelfs gesproken over een mogelijke fusie. Vooruitlopend op het Folia Debat van vanavond vijf vragen over de samenwerking.

Komt er één Amsterdamse universiteit?
Officieel mag het geen fusie heten. Zowel de top van de VU als van de UvA spreken zich er niet over uit. Zij blijven benadrukken dat beide universiteiten vorig jaar een verkenning zijn gestart om na te gaan of ‘een alliantie’ tussen de twee instellingen zinvol is. En dat is volgens de universiteiten heel wat anders dan een fusie.

Waarom dan wel een alliantie?
Volgens beide universiteiten neemt de concurrentie internationaal sterk toe. Zowel de UvA als de VU geloven dat als ze niets zullen doen, ze langzaam maar zeker moeten inboeten aan kwaliteit. Die noodzaak wordt nog eens extra versterkt door de wens van Nederland tot de top van kenniseconomieën in de wereld te behoren. ‘Een bundeling van krachten lijkt dan relatief eenvoudig,’ lieten UvA en VU vorig jaar mei weten in een gezamenlijke verklaring.

Dat klinkt toch wel erg als een fusie?
Dat UvA en VU op termijn in elkaar schuiven tot één organisatie kan topman René Smit van de VU zich ‘niet voorstellen’. En ook de UvA benadrukt dat het niet om een bestuurlijke samenwerking gaat, zoals die met de Hogeschool van Amsterdam is aangegaan. Het gaat om onderwijs en onderzoek.

En waar uit die inhoudelijke samenwerking zich nu dan in?
Het meest succesvolle voorbeeld de gemeenschappelijke faculteit Tandheelkunde: het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In die constructie werken beide universiteiten al sinds 1984 samen. Een eigen gebouw, één opleiding, maar studenten en personeel uit twee geledingen. De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en de Faculteit der Letteren van de VU willen dat voorbeeld nu volgen op het gebied van onderwijs en onderzoek in oudheidsstudies en in archeologie. Zij richten daarvoor het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archeology (Acasa) op. En eerder kondigde de academische ziekenhuizen AMC (UvA) en VUmc al gaan intensief te gaan samenwerken. Zij zullen medische behandelingen verdelen.

En wat zijn de vervolgstappen?
Dat blijft onduidelijk, al in de zomer van 2011 moest duidelijk worden welke ‘vervolgstappen gedefinieerd’ zouden worden. Dat is nooit gebeurd. VU-topman René Smit liet afgelopen week in Folia Magazine wel weten dat verdere samenwerking zich in eerste instantie moet richten op de bètawetenschappen. Bij andere faculteiten wordt volgens Smit momenteel gekeken naar samenwerking in graduate schools.

Het Folia Debat begint vanavond om 19.00 uur in Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179,  Amsterdam.