Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Knowledge Mile
actueel

Vetplantjes op het dak van de HvA maken de lucht schoon

Daniël Rommens,
12 juli 2017 - 09:05

De Wibautstraat is een van de meest vervuilde straten van Amsterdam, maar dankzij vijftig vierkante meter vetplantjes wordt de lucht daar een beetje schoner.

De vetplantjes, of sedumplantjes, zijn geplant op het dak van het Benno Premselahuis. De plantjes werken als een soort stofzuiger voor fijnstof als ze worden gevoed met bepaalde micro-algen. Daardoor neemt het fijnstofgehalte in de lucht af.

 

De zuiverende vetplantjesinstallatie werd vorige week vrijdag geopend door Abdeluheb Choho, de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid. De plantjes blijven in ieder geval een jaar staan. Tijdens dat jaar kijken onderzoekers in hoeverre de lucht ook echt gereinigd wordt. ‘Om de lucht echt schoon te krijgen zal het gemotoriseerde verkeer in de Wibautstraat wel moeten verminderen,’ zegt algenexpert Gerard Baart die bij het project betrokken is.

 

De vetplantjes staan in het daklab van de HvA, een onderdeel van de Knowledge Mile. De bedoeling is om een heel park te maken van groene daken, gevels en stoepen langs de Wibautstraat.

Lees meer over