Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA en VU doen nieuwe poging om SRON naar Science Park te halen

Dirk Wolthekker,
19 oktober 2017 - 16:15

De UvA doet opnieuw een poging ruimteonderzoeksinstituut SRON van Utrecht naar Science Park te halen. Een eerdere poging daartoe strandde nadat de UvA een streep zette door verdere bètasamenwerking met de VU, waarna SRON afzag van de verhuizing.

Niettemin wil SRON nog steeds uit Utrecht vertrekken en zich vestigen op of in de nabijheid van een groot centrum van bètasamenwerking. Daarom is nu een openbare aanbesteding gestart waarin (consortia van) universiteiten een voorstel kunnen aanleveren – een zogenoemd bidbook – om SRON hun kant op te halen. De UvA heeft een voorstel ingediend, samen met de Vrije Universiteit, de Universiteit Twente (UT) en het Matrix Innovation Center (MIC), een bedrijf dat huisvesting en aanvullende diensten biedt aan technologiebedrijven. Het afgelopen jaar was voormalig vicevoorzitter van de UT, Kees van Ast, waarnemend vicevoorzitter van de UvA. Zodoende kon de bid met de UT met kennis van zaken worden opgetuigd. Het voorstel is ingediend bij de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO).

 

Concurrenten

Het Amsterdams-Twentse bid gaat het opnemen tegen drie concurrerende bids: (1) de universiteiten in Leiden en Delft in combinatie met TNO research, (2) een consortium van de universiteiten in Nijmegen/Eindhoven en (3) de Rijksuniversiteit Groningen. De UvA heeft in een persverklaring laten weten dat op Science Park ‘nu al een van de grootste concentraties van bètawetenschappen in Europa’ is gevestigd, maar dat dit nog beter en mooier kan worden als SRON zich daarbij voegt. ‘Onderwijs en onderzoek van UvA-VU-UT raakt namelijk op veel fronten direct aan de wetenschappelijke en technische speerpunten van SRON. De komst van SRON naar het Science Park kan bijdragen aan het ontstaan van complementaire expertises, bijvoorbeeld binnen de astronomie, aardwetenschappen, natuur- en scheikunde, instrumentontwikkeling en Big Data,’ stellen de universiteiten tezamen.

 

2018

Het Amsterdams-Twentse bid wordt ook gesteund door de gemeente Amsterdam en door de overkoepelende organisatie van het Science Park. De UvA liet eerder al weten vijfentwintig miljoen euro te willen steken in de overkomst/huisvesting van SRON. Of de medezeggenschapsorganen hiermee akkoord gaan is niet helemaal duidelijk. Wel staan de organen in beginsel ‘zeer positief’ tegenover de overkomst van SRON, zegt Breanndán Ó Nualláin, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de UvA.

 

‘Maar daarmee is nog niets gezegd over de budgettaire consequenties ervan. Wij zullen te zijner tijd wel horen wat de zaak kost en daar ook wel iets van vinden, maar wij gaan ervan uit dat het UvA-bestuur met een redelijk investeringsbedrag komt.’ Studentenraadsvoorzitter Pim van Helvoirt sluit zich daarbij aan. ‘Wij staan in beginsel positief tegenover de komst van SRON naar het Science Park,’ zegt hij. ‘Al weten we nog niet hoe groot het bedrag is dat de UvA daarvoor wil investeren.’

 

SRON gaat de bidbooks komende weken bestuderen en eventueel aanvullende vragen formuleren. In januari neemt het NWO-bestuur, waar SRON onder valt, een principebesluit over het beste bid. Het definitieve besluit wordt naar verwachting genomen in maart 2018.

 

Op vrijdag 20 oktober om 14.00 uur is de reactie van studentenraadsvoorzitter Pim van Helvoirt toegevoegd.