Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff
actueel

Folia 6: hiphopmode van een HvA'er, 40 jaar Satricum en een plee vol kots

Altan Erdogan,
1 november 2017 - 06:00

Met resten uit het verleden valt in het heden heel goed een toekomst op te bouwen, laat HvA-student Fiona Hesse deze week in het magazine van Folia zien.

Voor haar duurzame kledinglijn schuimt Hesse tweedehandwinkels en de restjesbak van haar modeopleiding Amfi af voor bruikbare materialen. Die tovert ze om in creaties die zijn geïnspireerd op de hiphop van Frank Ocean, Chance the Rapper en anderen.

 

Ook UvA-professor Marijke Gnade werkt vol toewijding met resten uit het verleden. Al bijna een halve eeuw graaft ze, geholpen door studenten, de antieke stad Satricum op, vanonder een enorm Italiaans wijngebied. Redacteur Dirk Wolthekker stapte op de fiets – echt waar – en bezocht de locatie van de opgravingen.

Hij groeide op zonder huiswerkbegeleiding (dus geeft hij die nu zelf), en loste ook zijn eigen stotteren op. ‘De logopedist zei: Je moet jezelf accepteren als stotteraar. Daar was ik het niet mee eens. Het is niet iets wat je bent, maar wat je doet. Iets wat je doet kan je loslaten.’ UvA-student geneeskunde, dichter, wereldverbeteraar én Echo Award-winnaar Sulayman el Mathari (24) is een echte duizendpoot, en nog succesvol ook. In een groot interview legt hij uit hoe hij het voor elkaar krijgt. Hij slaapt bijvoorbeeld slechts 4 uur per nacht.

Korte nachten: dat moet ook elke student bekend voorkomen. Wanneer jij je roes ligt uit te slapen, stapt Tugrul Cirakoglu onbevreesd over de ondergekotste drempel van studentenhuizen en flats om er elk spoor van het wilde weekend uit te wissen. Slechts gewapend met emmer, trekker en een universitair managementdiploma boent hij zijn bedrijf tot grote hoogten in een slim gevonden niche. Elke opdracht wacht Tugrul wel een of andere verrassing. ‘Er stond een hondenkooi. Daar hebben ze denk ik mensen in opgesloten.’

 

Nog mooier zou zijn als je met één druk op de knop je kamer of studentenhuis computergestuurd kan laten boenen. Dat is met Deep Learning-computermodellen minder ver weg dan je denkt. In het UvA Delta Lab wordt nu bijvoorbeeld al auto’s geleerd om zelf te rijden. Er zijn meer opmerkelijke toepassingen. Econometriestudent Mark Verhagen gebruikte de modellen om een orkest te adviseren dat hun strijkconcerten in het weekend beter verkochten dan hun blaasconcerten.

Dat, en nog veel meer in de nieuwe Folia.

 

Folia 6 ligt vanaf vanmiddag in de bakken op alle locaties van de HvA en de UvA.

 

Lees meer over