Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: J. Patrick Fischer (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

FGw heeft ‘geen vacaturestop, maar een nee, tenzij-beleid’

Henk Strikkers,
30 januari 2018 - 15:59

De Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) voert de komende maanden een ‘Nee, tenzij’-beleid bij het aannemen van personeel, zegt decaan Fred Weerman. Hoewel de UvA-begroting over een vacaturestop rept, neemt hij dat woord niet in de mond. Maar hij zegt ook: ‘Alle vacatures gaan langs het bestuur’.

‘We zijn als faculteit bezig met een enorme ombuiging zonder een reorganisatie,’ vertelt FGw-decaan Weerman. ‘We moesten oorspronkelijk 8 miljoen bezuinigen. Dat is dankzij salarisstijgingen vanwege een nieuwe cao inmiddels opgelopen naar meer dan 10 miljoen.’ Weerman benadrukt echter direct dat die besparingsplannen helemaal op schema liggen.

 

Minder tijdelijke krachten

‘Het begin is alleen simpeler dan het laatste deel,’ vertelt hij. ‘We hebben op dit moment minder tijdelijke posities dan voorheen.’ Weerman zegt er alles aan te willen doen om de bezuinigingsoperatie volgend jaar af te ronden. ‘We willen er als faculteit gewoon klaar mee zijn.’ 

Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
Fred Weerman hoopt volgend jaar klaar te zijn met bezuinigen

Daartoe worden de personeelsplannen van de verschillende afdelingen de komende maanden geactualiseerd. ‘Tot die tijd willen we als bestuur goed controleren of er niet te veel wordt uitgegeven. Alle vacatures moeten tot die tijd dus langs het bestuur ter goedkeuring.’ Daarbij gaat het zowel over het aanbieden van arbeidscontracten als het inhuren van zzp’ers of gedetacheerde werknemers. Weerman hoopt dat het ‘over ongeveer twee maanden voorbij zal zijn’.

 

Groei en krimp

Uit de eerste aanmeldcijfers blijkt dat de faculteit dit jaar waarschijnlijk opnieuw meer aanmeldingen zal krijgen dan verleden jaar. Betekent dit dat de werkdruk navenant zal stijgen nu er voorlopig weinig extra personeel aangenomen kan worden? ‘Wij hebben te maken met groei en krimp,’ stelt Weerman. ‘Sommige studies groeien en andere krimpen. Er is niet sprake van een stijging over de hele linie. Het is voor ons vooral de opdracht om de docenten op de juiste plek te krijgen, zodat ze bijvoorbeeld van een krimpende studie naar een groeiende studie kunnen. Dat zou het mooiste zijn.’

 

Maagdenhuisbezetting

De Faculteit der Geesteswetenschappen werd in 2014 geconfronteerd met fikse tekorten op de begroting. Om die tekorten weg te werken werd het plan Profiel 2016 opgesteld. Daarbij zouden veel kleinetalenstudies verdwijnen. Dat bezuinigingsplan was een van de oorzaken van de Bungehuis- en Maagdenhuisbezettingen. Uiteindelijk werden die plannen ingetrokken en werd gekozen voor andere besparingsplannen.