Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Zilver voor kogelstotende en sprintende UvA'ers op NK Atletiek voor teams

Sebastiaan van de Water,
14 mei 2018 - 09:05
Betreft
Deel op

Vijftien UvA-studenten renden, wierpen en sprongen zaterdag door het Olympisch Stadion. Zij namen deel aan het NK Teams, een van die zeldzame atletiekwedstrijden waar individuele belangen ondergeschikt zijn aan het teambelang. Officieel althans.

Boing is een geluid dat niet vaak door het Olympisch Stadion galmt. Zelfs enkele verspringers met zand in hun haren en oren kijken nieuwsgierig om. De boosdoener blijkt een te ver doorgedraaide discuswerper, die zijn stenen schijf tegen een ijzeren paal heeft gesmeten.

 

UvA-student tandheelkunde Patrick Cronie (28) zag het van dichtbij gebeuren, maar oogt niet verbaasd. De tweevoudig Nederlands kampioen kogelstoten weet dat op het NK atletiek voor clubteams niet alleen specialisten in actie komen.

 

‘Ik moet zelf ook wennen,’ bekent de 125 kilogram zware atleet. ‘Mijn club AAC vroeg of ik vandaag het discuswerpen voor mijn rekening wilde nemen. Ik kan het wel hoor, ik heb het alleen al drie jaar niet gedaan.’

Patrick Cronie

Patrick blijkt niet alleen bedreven in het hanteren van loden ballen en tandartshaakjes. De vermoedelijk sterkste tandarts in spe van Nederland werpt de ufovormige schijf 48,39 meter ver. Dat blijkt goed voor een vierde plaats én vijf puntjes voor AAC op de algemene ranglijst.

 

Europa Cup

Als lid van de eredivisie is de het Amsterdamse AAC één van acht clubs die een herenselectie heeft mogen afvaardigen naar het NK Teams. De club wier atleten het best presteren wint een startbewijs voor de Europa Cup voor clubteams.

 

Dankzij een tweede plek bij zijn favoriete onderdeel kogelstoten verzamelt Patrick in totaal twaalf punten voor AAC. ‘Maar ik maak me geen illusies over de Europa Cup. We moeten een heel goede dag hebben om vandaag niet bij de onderste vier te eindigen.’ Gevraagd of hij dat heel erg zou vinden, haalt Patrick zijn schouders op.

 

Officieel draait het vandaag om de teamprestatie. Maar de collectieve ranglijst reflecteert niet wat er werkelijk om gaat in de hoofden van de deelnemers.

Luuk Wagenaar (links) tijdens de 800 meter

Neem UvA-student politicologie én psychologie Henrik Pröpper (20). Dat zijn club Phanos slechts als vierde eindigt, verklaart zijn teleurstelling niet. Na een winter vol zware trainingen, heeft hij zijn speer beduidend minder ver geworpen dan gehoopt. ‘Dit is een beetje een sad story’, zegt hij zachtjes.

 

Zijn teamgenoot Luuk Wagenaar (24), UvA-student natuurkunde, is na zijn derde plek op de 800 meter lichtelijk gefrustreerd. ‘Godverdegodver, ik had mijn eigen plan moeten volgen, in plaats van meegaan met de rest,’ roept hij. Na een wekenlange voorbereiding in Zuid-Afrika, verloor hij in de laatste meters van zijn race misschien wel meer dan alleen die tweede plek.

 

UvA-student informatiekunde Elvis Afrifa (20) loopt juist met een glimlach door het Olympisch Stadion. Hij hoefde op de 100 meter alleen Europees kampioen Churandy Martina voor zich te dulden. Dat de ploeg van Elvis - AV'23 – ergens onderaan eindigt, mag de pret vanzelfsprekend niet drukken. Atletiek blijft een individuele sport.

 

Het NK Teams is uiteindelijk bij zowel de heren als dames gewonnen door Rotterdam Atletiek. Het AAC van Patrick Cronie eindigde bij de heren als laatste.

Lees meer over