Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Moerschy (CC, via pixabay)
actueel

Akkoord over nieuwe cao: salaris stijgt 4,7 procent

Marleen Hoebe,
1 juni 2018 - 13:11

De Vereniging van Universiteiten en de vakbonden zijn tot een akkoord gekomen voor een nieuwe cao. Medewerkers van universiteiten krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2018 een salarisverhoging van 2,0 procent. Per 1 februari 2019 komt daar nog eens 2,6 procent bovenop. Medewerkers krijgen dan ook een eenmalige uitkering van 0,6 procent van hun jaarsalaris.

Een ander belangrijk punt in het akkoord is dat juniordocenten eenmalig een contract van vier tot zes jaar krijgen aangeboden, in plaats van een aantal kortdurende contracten, en dat ze meer ontwikkelmogelijkheden krijgen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de verlenging van de contracten van promovendi die met zwangerschaps- of ouderschapsverlof gaan.

 

Ontwikkeling en vitaliteitspact 

Ook wordt er vermeld dat iedere ondersteunendeDat wil zeggen: niet-onderwijzende of wetenschappelijke medewerker. medewerker die een vast contract heeft, zijn of haar functie uitoefent voor maximaal vier tot zes jaar, zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen richting een volgende stap in hun carrière.

 

Bovendien mogen alle medewerkers vijf jaar voor de AOW-leeftijd 0,2 fte of 0,4 fte minder werken. Hierbij ontvangen ze respectievelijk 85 procent of 70 procent van hun oorspronkelijke salaris en blijft hun pensioenopbouw intact. Die laatste regeling heeft in eerste instantie een beperkte looptijd: van 1 januri 2019 tot en met 1 juli 2020.

 

De vakbonden gaan dit akkoord de komende maand voorleggen aan hun achterban. Op 30 juni 2018 wordt er uiterlijk besloten of dit akkoord definitief wordt.