Stevige laarzen zijn geen overbodige luxe, met gevoelstemperaturen van beneden het vriespunt. In verschillende maten staan ze in het lokaal van de dienst Huisvesting klaar. Samen met een helm is het de verplichte uitrusting voor de rondleiding over het bouwterrein van de Roeterseilandcampus. Vorige week ging een nieuwe serie van de tours voor geïnteresseerden van start.

Een man of acht is op de eerste rondleiding afgekomen. Voornamelijk mensen uit de buurt, blijkt uit het vlugge voorstelrondje. Een aanwezige vrouw uit de omgeving studeerde ooit aan de UvA en komt nu kijken hoe haar alma mater vernieuwt. Een huidige UvA-student heeft zijn nabij wonende moeder meegenomen. Nadat de uitrusting is aangetrokken en de plattegronden zijn bekeken, gaat de tour van start. Projectmanager van Huisvesting Ontwikkeling Eric Slotboom wijst de weg.

Zwembad
Lichtslangen zorgen binnen in het toekomstige REC-B voor een haast knus sfeertje. Terwijl we zelf mogen rondlopen vertelt Slotboom uitgebreid over de verschillende bouwfases die al zijn afgerond en de voorzieningen die het gebouw heeft. Zo is er op alle verdiepingen een sprinklerinstallatie aangelegd. ‘Maar om ervoor te zorgen dat bij een brand niet direct heel Amsterdam zonder water zit, hebben we daarvoor een eigen ondergronds zwembad aangelegd,’ legt Slotboom uit. 350.000 liter water bevindt zich onder onze voeten. ‘Dat zou eigenlijk ook wel een leuk zwembad zijn voor de buurt,’ suggereert een van de deelnemers.

Collegezaal in wording Collegezaal in wording. Meer foto's door Sandra Hazenberg op Facebook

Stukken hout en isolatiemateriaal liggen verspreid over de vloer. De instructies die aan de wanden hangen, staan er steeds in zowel het Nederlands als het Pools. Nadat met een bouwvakker is overlegd, mogen we ook een blik werpen binnen één van de vijf collegezalen die in dit gebouw zullen komen. Weliswaar nog zonder stoelen, maar wel is de akoestiek alvast goed te testen. Op de plek waar docenten later hun PowerPoint-presentatie zullen aanklikken, steken snoeren alvast uit de betonnen vloer.

Industriële look
Om ook een indruk te krijgen van de rest van het gebouw wordt het hele gezelschap in een soort ijzeren kooi naar boven gehesen. Niet gebruiken bij een windkracht boven de acht, staat in grote letters op de wand. Toch wiebelt de lift ook met de huidige matige oostenwind behoorlijk. Boven aangekomen maakt het uitgebreide uitzicht over de gehele binnenstad veel goed. De reeds opgehangen TL-lichten geven de ruimte al de uitstraling van een klaslokaal. Plafondplaten zullen er niet komen, legt Slotboom uit. ‘Net als in de rest van het gebouw gaan we ook hier voor een meer industriële look. Voorzieningen blijven dus in het zicht.’ We blijken door de latere lokalen van de FMG te lopen. ‘Dit is mijn toekomst,’ fluistert de planologie-student zijn moeder toe.

De zogenaamde cut-out, waarmee het gebouw over de Nieuwe Achtergracht wordt gebouwd, is een stuk hoger dan in het oude gebouw. Dat karakteristiek element aan het gebouw is ook werkelijk met het principe van een soort ‘nagelschaartje’ uitgeknipt, vertelt Slotboom. Een complex project, dat ook in de sector met bewondering wordt bekeken. ‘Discovery Channel heeft er zelfs een documentaire aan gewijd.’

Met de trappen dalen we weer een paar verdiepingen. Het zijn met opzet luie trappen, legt Slotboom uit. ‘Niet vanwege luie studenten, maar juist om mensen te stimuleren de trap te nemen.’ De verdieping waar we terecht komen zit net boven de cut-out. Volledig glazen wanden geven hier een nog spectaculairdere blik naar buiten. Later zal hier de nieuwe mensa komen.

Nadat de nodige oh’s en ah’s hebben geklonken, dalen we af richting de uitgang. Het uur zit erop en de laarzen mogen weer uit. Zoetjesaan gaat de groep deelnemers uiteen. Terug de buurt in.

Rondleidingen over de bouwplaats van het Roeterseiland vinden de komende maanden op regelmatige basis plaats en zijn vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Meer informatie over data en inschrijven vind je hier.