Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Feestelijke opening Amstelcampus sport & fitness

Hagar Jobse,
21 juni 2013 - 08:32
Met de voltooiing van het nieuwe sport- en fitnesscentrum is het einde van de bouw aan de Amstelcampus weer een stukje dichterbij.  Yogafanaten konden er al eerder terecht, maar gisteren werd Amstelcampus sport & fitness pas officieel geopend. De studentenwoningen boven het centrum werden de afgelopen maanden al betrokken.

Komt-ie er wel of komt-ie er niet? Het waren negen zenuwslopende maanden voor stadsdeel Oost en de HvA. De bouw van het sport- en fitnesscentrum had heel wat voeten in de aarde. Voordat er gebouwd kon worden, moesten verschillende sportclubs in de buurt bereid zijn van de oude naar de nieuwe hal te verkassen. En dat ging niet van een leien dakje. Maar juist die overwonnen obstakels maakten de opening extra feestelijk.

De deur van Amstelcampus sport & fitness is omringd door een krans ballonnen. De kantine van het kersverse centrum is stampvol. Achter de voor het eerst in gebruik genomen bar wordt volop witte wijn en bier geschonken. ‘De compacte stad’ zo beschrijft vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UvA en HvA Paul Doop het centrum in zijn toespraak.  ‘Dit wordt een plek vol bedrijvigheid, zowel voor studenten als Amsterdammers,’ zegt hij opgewekt. ‘Hiernaast komt het Domein Maatschappij & Recht, hierboven wonen studenten, en hier wordt gesport door studenten en buurtbewoners.’

Die buurtbewoners zullen voor een groot deel bestaan uit schoolkinderen die tijdens de gymlessen begeleid kunnen worden door ALO-studenten die graag stage willen lopen. Een win-winsituatie dus. ‘Het is belangrijk dat kinderen geïnspireerd worden door studenten,’ laat stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost Fatima Elatik weten. ‘Voor veel kinderen is de hogeschool of universiteit een ver-van-mijn-bed-show.’

En dan is het moment daar. De bezoekers wordt verzocht op de tribune van de gloednieuwe sporthaal plaats te nemen. Het licht is gedempt, een aantal turnkasten en bokken staan door de gigantische ruimte opgesteld. Kinderen zitten op gymbankjes aan de zijkant. ‘Vijf, vier, drie...’ Bij nul wordt een skippybal de zaal ingeworpen. Lichten gaan aan en een waar turnspektakel barst los. Een viertal jongens springt over de bokken heen. Salto’s worden afgewisseld met radslagen. Plotseling klinkt er een knal. Confetti dwarrelt neer op de vloer. Tot slot is er voor iedereen champagne.

Pareltje
Uiteindelijk moet de Amstelcampus het pareltje van de Wibautstraat worden. Een stadscampus, aan de kop van de straat, met woningen, winkels en ruimte voor meer dan 30.000 studenten. Een groot deel van het onderwijs dat de HvA verzorgt is al verplaatst naar het terrein. De ruim vijftienduizend studenten die na voltooiing van het project overblijven worden verdeeld over de andere locaties in de stad. Onder meer aan de Fraijlemaborg (Domein Economie & Management) in Zuidoost en het Dr. Meurerhuis (Domein Bewegen, Sport & voeding) aan de Dr. Meurerlaan in Osdorp.

Op de definitieve voltooiing van de Amstelcampus is het echter nog even wachten. Vice-voorzitter Doop verwacht dat dit in 2018 zal gebeuren met de opening van het nieuwe gebouw van het Domein Techniek.