Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Eerste zonnepanelen Amstelcampus aangebracht

Jeff Pinkster,
25 november 2011 - 11:52
Deel op
De HvA heeft het dak van het Theo Thijssenhuis voorzien van zonnepalen. De 54 panelen zijn tijdens de Week van de Duurzaamheid, eerder deze maand, geplaatst.

De panelen leveren op jaarbasis ongeveer drie keer zo veel energie als een Nederlands huishouden in een jaar verbruikt. Voor onderzoeksdoeleinden is er ook meetapparatuur geïnstalleerd. De plaatsing van de zonnepanelen past in het streven van de hogeschool de Amstelcampus zo duurzaam mogelijk op te leveren.

Eerder dit jaar startte de hogeschool daarom ook een proef met het gebruik van led-verlichting in het Theo Thijssenhuis. Op basis van metingen en gebruikerservaringen wordt later besloten of het Boerhaavegebouw en Wibauthuis, panden die de komende jaren worden gebouwd, worden voorzien van dit type lampen. Led-verlichting is energiezuinig, zeker in vergelijking met de traditionele tl-buizen.

Bij de bouw, renovatie en inrichting van de Amstelcampus gebruikt de hogeschool zo veel mogelijk milieuvriendelijke materialen. In het Kohnstammhuis wordt bijvoorbeeld al gebruikt gemaakt van warmte-koude-opslag. Warmte en kou wordt opgeslagen in de grond en worden gebruikt om de panden in de winter te verwarmen en in de zomer te verkoelen.

In de toekomst worden meer gebouwen van de Amstelcampus voorzien van zonnepanelen. De campus aan de Wibautstraat wordt in 2015 opgeleverd. Zo'n dertigduizend studenten volgen er dan hun onderwijs, verspreid over zeven panden.