Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Er zijn nog drie kanshebbers om uitbater te worden van het café op de Amstelcampus. Dat laat Irmgard van Genderen, contractmanager van de afdeling Facility Services van de UvA en de HvA, weten. Wie de drie partijen zijn die verder gaan in de hoogst bureaucratische procedure, kan Van Genderen op dit moment niet melden. Duidelijk is wel dat Asva niet tot dat drietal behoort.

30.000 man publiek
De Amstelcampus is nog volop in ontwikkeling en moet over een paar jaar plaats bieden aan circa dertigduizend studenten. Op zo'n plek kan een goede kroeg niet ontbreken, zo vond ook de HvA. In de zomer riep de hogeschool ondernemers op om hun ideeën in te sturen voor een caféconcept op de Amstelcampus.

Studenten vormen de hoofddoelgroep van het café, maar het zou ook een ontmoetingsplek moeten zijn voor docenten en buurtbewoners. Bovendien moet de plek de hele dag open en ‘gewoon relaxed’ zijn. Na de eerste oproep kreeg de HvA meer dan twintig aanmeldingen, die na een studentenbrainstorm werden teruggebracht tot acht kanshebbers.

Van Genderen: ‘Die acht kanshebbers hebben een pitch gegeven aan een beoordelingscommissie, die bestond uit directeuren en domeinvoorzitters. Uiteindelijk zijn daar drie kandidaten uitgerold.’ Die drie zijn vervolgens nog door een programmagroep, een stuurgroep en het college van bestuur gefiatteerd alvorens zij definitief finalisten genoemd konden worden.

‘Te veel gericht op studenten’
Bij de laatste acht kanshebbers zat ook Asva, maar de studentenvakbond viel uiteindelijk toch af. Asva-voorzitter Noeri van den Berg: ‘Vrijdag werden we gebeld met de mededeling dat we niet bij de laatste drie zaten.’ Asva was van plan ‘een café voor en door HvA’ers te maken. Dat betekent dat de kroeg volledig gerund zou worden door studenten en het verlengstuk van de studentenkamer zou moeten zijn.’

Van den Berg was enigszins verbaasd over de afwijzing: ‘We zouden te weinig horeca-ervaring hebben en ze zagen het niet zitten dat de HvA financieel zou bijdragen. Dat was echter slechts één van de scenario’s, we hadden ook een scenario waarin dat niet nodig was.’

Het laatste argument is Van den Berg het meest tegen het zere been. ‘We zouden te veel gefocust zijn op studenten en te weinig op docenten en buurtbewoners. Het lijkt erop alsof de HvA vergeet dat er straks duizenden en duizenden studenten gaan rondlopen en dat zij dus veruit in de meerderheid zullen zijn. Het is ongelooflijk belangrijk dat studenten een belangrijke rol krijgen in het café en het echt een thuis voor hen kan zijn.’

De komende weken worden met de drie overgebleven partijen gesprekken gevoerd, waarna de beoordelingscommissie, de programmagroep, de stuurgroep én het college van bestuur beslissen wie in het voorjaar van 2015 het Amstelcampuscafé mag openen. Die beslissing valt waarschijnlijk eind december.