Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'UvA op financiële watchlist VS vanwege boekhoudstandaard'

Daniël Rommens,
3 april 2015 - 14:34
De Universiteit van Amsterdam staat op een lijst van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs, wegens 'zorgen over de financiën'. Een twijfelachtige eer, want de UvA is één van de weinige buitenlandse universiteiten op de lijst. Volgens de UvA is er echter niets aan de hand: zij stelt dat het wordt veroorzaakt door de format van haar boekhouding.

De Amerikaanse regering publiceerde eind vorige maand een lijst van meer dan vijfhonderd universiteiten en colleges, waarvan het leeuwendeel uit Amerikaanse bestaat, wegens zorgen over de financiële huishouding. 'We houden deze instellingen verscherpt in de gaten om te zorgen dat ze federale steun aan studenten gebruiken op een manier die transparant is voor studenten en de belastingbetaler,' aldus ondersecretaris Ted Mitchell van het ministerie in Wall Street Journal.

Internationale studenten
Het ministerie zette ook een aantal buitenlandse universiteiten op hun watchlist, omdat Amerikaanse studenten die in het buitenland studeren ook federale steun ontvangen. Dat geld komt uiteindelijk bij de universiteiten terecht en dus wil de Amerikaanse regering ook daar toezicht op houden.

Melissa Korn, co-auteur van het artikel in Wall Street Journal: 'Als er buitenlandse instellingen op deze lijst verschijnen, is dat meestal omdat de regering geen juiste of up-to-date financiële informatie van ze heeft.' Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs zegt dat het format, waarin de boekhouding wordt opgemaakt ook van invloed kan zijn op het financiële oogmerk dat het departement toekent.

Nederlands-Europese standaard
UvA-woordvoerder Yasha Lange bevestigt dat de universiteit niet werkt met de Amerikaanse norm voor boekhouding, maar met de Nederlands-Europese standaard. Vanaf 2005 werden alle Nederlandse bedrijven verplicht om met de Europese standaard te werken. 'De Amerikaanse regering houdt ons sinds 2010 al extra in de gaten. Wij vinden de Europese standaard voor accountancy goed, ook voor de VS,' verklaart Lange.