Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: CSR/Facebook
actueel

Studentenraad wil meer informatie over flexstuderen

Willem van Ewijk,
18 december 2015 - 16:59

De Centrale Studentenraad van de UvA heeft nog niet tot een uitgesproken meerderheidsstandpunt weten te komen over het flexstuderen. Er bestaan nog te veel onduidelijkheden over de uitwerking van het plan, aldus de CSR. Ook was de verdeeldheid binnen de raad te groot om tot een meer algemeen standpunt te komen.

Vorige week publiceerde Folia over een plan van de Tweede Kamerfracties van de VVD en PvdA en de Landelijke Studentenvakbond (LSvb) om studenten voortaan per studiepunt te laten betalen, het zogenoemde flexstuderen. Aan de UvA en de HvA zouden de plannen bij wijze van proef, en op kleine schaal, voor het eerst in de praktijk worden gebracht.

 

Maandag nam de Volkskrant het bericht over en leidde het plan tot felle discussie. Velen spraken zich uit: de Amsterdamse studentenvakbond Asva, de actiegroep ReThink UvA, en Menno Oldenhof – voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad van de Hogeschool van Amsterdam. Maar de Centrale Studentenraad hield zijn kruit nog even droog en zei er pas woensdag over te gaan vergaderen. 

Donderdagavond was er dan een persbericht. Tot een uitgesproken standpunt kwam de raad niet. ‘Hoewel de hele raad […] van mening is dat er meer ruimte moet komen voor studenten om flexibeler te studeren, was hij verdeeld over de vraag of flexstuderen hiervoor een oplossing biedt.’ Zes raadsleden waren voor het plan. Zes waren tegen, twee leden waren afwezig.

'De tegenstellingen waren te groot'

Verhit
‘De verdeeldheid over dit plan kwam hoofdzakelijk tot stand door een enorm informatiegebrek,’ aldus de CSR in een persbericht. Volgens de raad zouden er nog te veel onduidelijkheden bestaan ‘over hoe de pilot ingevuld wordt, geëvalueerd wordt, en welke invloed de uitkomsten van de pilot zullen of kunnen hebben op de onderwijsfinanciering’.

 

‘We werden eerder wel ingelicht over het plan en kregen de gelegenheid om vragen te stellen, maar we konden nooit inhoudelijk aan de discussie bijdragen,’ zegt Naomi Appelman, voorzitter van de CSR, in een reactie. 

Toch lijkt het uitblijven van een duidelijk raadsstandpunt niet alleen door een informatietekort te komen. Rosa d’Adelhart Toorop, fractievoorzitter van de liberale studentenpartij de Vrije Student en zelf voorstander van het plan, zegt dat de vergadering van woensdag ‘tot een verhitte discussie leidde. Zo verhit dat het onmogelijk was om tot consensus te komen. De tegenstellingen waren te groot,’ aldus d’Adelhart Toorop. Appelman zegt dat het onderwerp inderdaad tot een discussie heeft geleid in de raad. ‘Maar het ging er niet vijandig aan toe.’