Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvA, VU en HvA werken aan overkoepelende huisstijl voor samenwerkingen

Henk Strikkers,
7 maart 2016 - 18:04

Amsterdam Universities; onder die noemer werken de UvA, de HvA en de Vrije Universiteit aan een logo en huisstijl voor de bestaande samenwerkingsverbanden tussen de universiteiten en hogeschool. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om tandheelkundefaculteit Acta, de gezamenlijke bètastudies die UvA en VU aanbieden of de Summer Schools.

Op dit moment lopen samenwerkingsverbanden tegen praktische problemen aan, stelt UvA-woordvoerder Yasha Lange. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om welk logo en welk lettertype ze moeten gebruiken in documenten. Na vragen vanuit tandheelkundefaculteit Acta, waarin de VU en UvA samenwerken, en verschillende bètaopleidingen die een gezamenlijk UvA-VU-diploma opleveren, besloten de UvA en de VU samen een nieuwe huisstijl aan te bieden.

‘Als je naar het buitenland kijkt, zie je dat dit heel gebruikelijke manieren zijn om je te profileren’

Buitenlands voorbeeld

VU-directeur communicatie & marketing Petra Herkströter ziet dat Amsterdam hiermee buitenlandse voorbeelden volgt. ‘Als je naar het buitenland kijkt, zie je dat dit heel gebruikelijke manieren zijn om je te profileren. In Londen of in Californië worden zulke gezamenlijke projecten ook gebruikt, uiteraard zonder dat universiteiten hun eigenheid verliezen.’

 

Aangezien de HvA ook op sommige punten meewerkt, zoals bij het aanbieden van Summer Schools, doet ook de hogeschool mee aan het project. HvA-collega Helbing vult aan: ‘Het is niet handig als alle samenwerkingsverbanden zelf opnieuw het wiel gaan uitvinden.’ Met de noemer Amsterdam Universities wordt volgens Helbing voorkomen dat er allerlei verschillende samenwerkingshuisstijlen ontstaan.

 

Concept

Lange benadrukt dat het enkel is gemaakt voor bestaande samenwerkingsverbanden en zegt dat men momenteel in de ontwerpfase zit. ‘Er is op dit moment een concept dat we intern presenteren, maar verder dan dat zijn we nog niet. Omdat de vraag van onderop komt is het voor ons heel belangrijk wat met name het Acta en de bètaopleidingen ervan vinden. We betrekken hen dan ook in het proces.’