Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

UU en HU roepen op tot verwijdering bangalijsten  

22 uur geleden

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht roepen hun studenten op om bangalijsten over studentes te verwijderen. Woensdag 24 april mailden de onderwijsinstellingen met het verzoek daartoe, op aandringen van de slachtoffers. ‘Deze situatie vraagt om een sterk signaal dat wij dit gedrag niet accepteren, daarom hebben we besloten om aanvullend op onze eerdere berichten en sancties richting Utrechtsch Studenten Corps de uitzonderlijke stap te nemen om alle studenten te mailen,’ laat het bestuur van de universiteit weten aan RTV Utrecht.
 
De slachtoffers van de bangalijsten lieten de brief opstellen door hun advocaten. Daarin benadrukken ze dat de lijsten op zeer indringende wijze inbreuk maken op de rechten van de slachtoffers. ‘Dit is een grove schending van het fundamentele recht op eerbiediging van het privéleven en bescherming van persoonsgegevens,’ is te lezen in de brief. De advocaten stellen dat in de eerder aangekondigde maatregelen van de onderwijsstellingen geen oproep stond voor het verwijderen van de bangalijsten en dat het de hoogste tijd is dat dit wel gebeurt.
 
Vorige maand circuleerde er een lijst genaamd ‘grietenpresentatie’ rond binnen het Utrechtsch Studenten Corps. Op de lijst stonden namen, adressen, foto's en telefoonnummers van Utrechtse studentes die op hun uiterlijk werden beoordeeld. Enkele weken later werd een tweede lijst verspreid. Twee Utrechters, beiden leden van de studentenvereniging, zijn opgepakt. Daarnaast heeft het corps enkele leden geschorst. De universiteit en de hogeschool hebben besloten de studentenvereniging voorlopig niet meer financieel te ondersteunen. (JK)

Extra geld voor bètafaculteiten is daar nooit terechtgekomen 

eergisteren - 14:02

De bètafaculteiten van de UvA en VU lopen geld mis omdat die universiteiten de herbestemming van de Van Rijn-middelen niet hebben doorgevoerd, zo meldt online medium ScienceGuide. Ook de meeste andere universiteiten hebben dit niet gedaan, blijkt uit een onderzoek van Price WaterhouseCoopers (PwC), dat door de UvA is vrijgegeven na een verzoek daartoe van ScienceGuide op basis van de Wet open overheid (Woo). In opdracht van de UvA en de VU heeft PwC onderzocht in hoeverre de huidige financiering van de bètafaculteiten toereikend is voor de bestaande taken. De Amsterdamse bètafaculteiten komen volgens ScienceGuide ‘tientallen miljoenen euro’s te kort om de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en valorisatie op orde te houden’, zo staat in het PwC in een rapport dat UvA en VU gezamenlijk 195.500 euro kostte. De individuele faculteiten en universiteiten zijn daarnaast niet in staat om de tekorten zelf op te lossen. De UvA waarschuwt op basis van het rapport voor ‘Italiaanse toestanden’ met een forse onderinvestering in het hoger onderwijs en de wetenschap.

 

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat het aantal bètastudenten aan de UvA en VU in de periode 2011-2021 sterk is toegenomen. In de periode 2011-2022 is de netto student-stafratio bij de bètafaculteit van de UvA gestegen van 17,6 naar 24,0. De klassengrootte is daarmee toegenomen, terwijl juist de ambitie is om die te laten afnemen – zeker met het oog op de extra investeringen van het leenstelsel, die zijn vastgelegd in kwaliteitsafspraken. De afspraken met studenten en de overheid ten aanzien van kleinschaliger onderwijs kunnen op de UvA en VU niet worden waargemaakt, stelt PwC in het onderzoek. (DW)

Kansen verbeteren bij selectie? Nee, zegt Tweede Kamer

eergisteren - 11:30

Een meerderheid in de Tweede Kamer verzet zich bij voorbaat tegen positieve discriminatie bij de selectie voor opleidingen als geneeskunde en fysiotherapie. Het kabinet hoeft niet te onderzoeken of bepaalde groepen meer kans moeten krijgen.

 

Selectie aan de poort van opleidingen is niet neutraal, blijkt uit allerlei onderzoek. Ten onrechte komen sommige groepen jongeren makkelijker door de selectie dan andere. Veel opleidingen doen maar wat, stelt de Onderwijsinspectie. Waar het precies aan ligt, blijft speculeren. Maar als bijvoorbeeld je ouders weinig geld verdienen of zelf niet gestudeerd hebben, is het moeilijker om een plaats te bemachtigen bij een opleiding met een numerus fixus.

 

Kunnen we daar dan iets aan veranderen, vragen Denk en GroenLinks-PvdA zich af. Ze pleiten voor positieve discriminatie, of in hun woorden: corrigerende selectiemethoden. Misschien kunnen bepaalde groepen gewoon iets meer kans krijgen. De regering zou moeten uitzoeken of dit een optie is.

 

Gaan we niet doen, heeft een meerderheid van de Tweede Kamer bepaald. Dinsdag is de motie verworpen. Onder meer de vier formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) stemden ertegen, net als CDA en ChristenUnie. (HOP)

Britten verwerpen EU-plan voor studie en werk jongeren

22 april 2024 - 16:11

De Britten hebben binnen enkele dagen een voorstel van de Europese Commissie verworpen om jongeren tot dertig jaar meer vrijheid te geven om over de grens te studeren en werken. De conservatieve Britse regering verwerpt het plan en ook oppositiepartij Labour ziet er niets in. Dit Europese voorstel zou te veel doen denken aan het vrije verkeer van burgers binnen de Europese Unie, waar de Brexit nu juist mee afrekende. Vorige week opperde de Europese Commissie om Britse en Europese jongeren meer mogelijkheden te geven om in elkaars landen te werken en studeren. Ze zouden dan, onder voorwaarden, een vierjarig visum krijgen. Ook zouden de collegegelden wederzijds weer omlaag kunnen. Naar verluidt zou het VK liever met afzonderlijke landen afspraken maken dan met de hele Europese Unie. De Britten doen overigens ook niet meer mee aan het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+. Ze hebben een eigen uitwisselingsprogramma opgezet. (HOP)

Rubicon-subsidie naar twee UvA-wetenschappers  

22 april 2024 - 15:26

Twee UvA-wetenschappers hebben een Rubicon-subsidie weten te bemachtigen. Hiermee kunnen ze onderzoek doen aan een instelling in het buitenland om zo internationale ervaring op te doen.
 
Danique de Moor promoveert aan de Amsterdam Business School. Zij gaat voor twee jaar naar Massachusetts Institute of Technlogy (MIT) in de VS om onderzoek te doen. Haar doel is om via wiskundige optimalisatietechnieken gezondheidsdiensten in lage-inkomenslanden te verbeteren, zodat meer mensen toegang hebben tot de gezondheidszorg.


Julien Vos studeert geneeskunde en doet onderzoek naar de kwaliteit van zorgen nadat mensen kanker hebben gehad. Wat is belangrijk? Op basis daarvan ontwikkelt hij een richtlijn voor het meten van kwaliteit van zorg. Hij vertrekt voor een periode van 15 maanden naar het Dana-Farber Cancer Institute in de Verenigde Staten. (IS)

Herdenkingsbordje bij REC-P voor Joodse school

22 april 2024 - 12:13

Vorige week is bij het UvA-gebouw REC-P een herdenkingsbordje geplaatst met daarop informatie over de Joodse school die daar tussen 1941 en 1943 was gevestigd.

 

In die periode mochten Joden niet naar dezelfde school als niet-Joodse kinderen: een van de maatregelen tegen Joodse Amsterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hele stad telde in de oorlog vijfenvijftig plekken met Joodse scholen of daaraan gerelateerde gebouwen.
 
Initiatiefnemer Aart Janszen bracht de locaties van deze scholen in kaart en plaatste er herdenkingsbordjes. ‘Het had heel wat voeten in de aarde, maar ik ben tevreden en trots dat het gelukt is,’ zegt hij op de UvA-site.
 
De plek waar nu REC-P staat was een school voor voornamelijk kinderen met een verstandelijke beperking. Van de circa 7.500 Joodse kinderen uit Amsterdam die op de trein naar kampen werden gezet, keerden slechts honderden na de oorlog terug. (IS)

Propria Cures publiceert gecensureerd artikel universiteitsblad Delta

19 april 2024 - 17:01

De redactie van satirisch studentenblad Propria Cures (PC) heeft het door de Technische Universiteit Delft geblokkeerde artikel van universiteitsblad Delta vandaag online gepubliceerd. Delta schreef een kritisch artikel over de werkcultuur op een afdeling van de universiteit. Die publicatie werd door de redactie onder juridische druk van de directeur van de betreffende afdeling teruggetrokken. Ondanks dat het College van Bestuur van de universiteit zijn excuses aanbood, is het onduidelijk of het gewraakte artikel alsnog door Delta gepubliceerd kan worden. 

 

PC stelt bij de publicatie van het artikel dat ‘als de TU wegkomt met een halfzacht excuus is dat een signaal naar andere besturen dat intimideren loont’. Het incident bij Delta staat immers niet op zichzelf binnen de onafhankelijkheid van universiteitsbladen. Al eerder zette de redactie van het blad Cursor van de TU Eindhoven haar site op zwart nadat de hoofdredacteur uit functie werd gezet wegens een kritisch artikel dat volgens de universiteit ‘niet aan de journalistieke maatstaven’ zou voldoen. 

 

Hoewel Folia geen onderdeel van de universiteit is, maar van een onafhankelijke stichting stelt PC-redacteur Maarten van Dorp ter vergelijking: ‘Dan zou de UvA na een kritisch artikel Folia kunnen censureren. En Folia pesten, dat doen we toch echt liever zelf.’ (TM)

Opnieuw pro-Palestina demonstratie op Science Park

17 april 2024 - 14:57

Op woensdagmiddag vond opnieuw een pro-Palestina demonstratie plaats op Science Park. Er was geen toestemming verleend voor de demonstratie, bleek uit een eerder verstuurde mail vanuit de UvA. Desondanks verliep de demonstratie zonder problemen.
 
Zo'n twintig demonstranten verzamelden zich in  de hal van Science Park 904 en eisten een academische boycot van Israëlische instellingen, ondermeer van een Israelisch bedrijf gevestigd in het naastgelegen gebouw Lab42. Rondom de centrale trap hingen spandoeken met “Stop the genocide, free Palestina”, “You will never silence us” en “Academic Boycot, join us now”. Naast enkele speeches werden er leuzen als “What do we want? Acadamic boycot! When do we want it? Now!” gescandeerd. 
 
Afgelopen maanden werd er meermaals geprotesteerd bij het gebouw van Amsterdam Univerity College (AUC) waar studenten ook opriepen tot een academische boycot. De aanwezigheid van politie en de daaropvolgende arrestaties voerden daar de boventoon.  

 

Pro-Palestina demonstratie

 

Door bedreigingen studeerde Amalia jaar in Madrid

16 april 2024 - 18:10

Ruim een jaar woonde en studeerde kroonprinses Amalia in Madrid vanwege zware bedreigingen die zij ontving. Dat schrijft de NOS op basis van bronnen. In Madrid had ze meer bewegingsvrijheid. 

 

Volgens de NOS is de dreiging niet verdwenen, maar kan ze nu wel weer met voorzorgsmaatregelen in Amsterdam wonen en studeren. Eerder gaf de kroonprinses al aan dat de situatie rondom de bedreigingen moeilijk voor haar was en ze het normale leven miste. (IS)