Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
opinie

Op z'n Duits | Ook hetero’s moeten zich laten testen op soa’s

Linda Duits,
1 juni 2018 - 07:25
Betreft
Deel op

Als je in Nederland woont, weet je wat veilige seks inhoudt. Je beschermt je tegen soa’s met een condoom en eventueel tegen zwangerschap met de pil of andere anticonceptie. Hele stammen hetero’s zijn er groot mee geworden, maar dit plaatje is onvolledig.

Heteroseks is anders dan homoseks. Ik doel daarbij niet op de handelingen, maar op de normen die er gelden. Ik verbaasde me over de grote verschillen in opvattingen over veiligheid tussen he en ho toen ik me bezig ging houden met PrEPDat is een middel dat je kunt slikken ter voorkoming van hiv. Hier kun je er meer over lezen.. Homo’s zijn verantwoordelijk gehouden voor de aidsepidemie. Dat heeft tot gevolg gehad dat zij zich als modelburgers moeten gedragen. Hun repertoire van veilige seks is uitgebreider: naast condoomgebruik hoort daar het kennen van je status bij.  

 

Barebacken populair onder hetero’s

Barebacking is een term die vrijwel exclusief voor homo’s wordt gebruikt: het verwijst naar seks zonder condoom. Er wordt op neergekeken en schande van gesproken. Die homo’s zouden het hiv-virus bewust verspreiden. Ondertussen barebacken hetero’s erop los maar wordt het niet zo genoemd.

‘Homo’s zijn verantwoordelijk gehouden voor de aidsepidemie. Dat heeft tot gevolg gehad dat zij zich als modelburgers moeten gedragen’

Uit het grote Seks onder je 25ste-onderzoek van Rutgers blijkt dat meer dan vier op de tien jongeren voor wie de laatste partner een onenightstand was hierbij geen condoom heeft gebruikt (p. 112). De belangrijkste reden: ze gebruikten al een ander voorbehoedsmiddel. Omdat het condoom als enige tegen soa beschermt, toont dit hoe veilige seks voor veel hetero’s hoofdzakelijk neerkomt op zwangerschap vermijden.

 

Vaak stoppen hetero’s met condooms als ze in eenmaal in een monogame relatie zitten. Soa Aids Nederland raadt dan altijd aan je eerst te laten testen. Dat gebeurt zelden: ‘driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes geeft aan dat zijzelf en hun sekspartner niet getest zijn op soa en/of hiv na het stoppen met condooms,’ schrijft Rutgers (p. 114).

 

Gezond verstand

TestenTesten is gratis voor jongeren onder de 25. Je kunt gewoon naar de soa poli van de GGD, om de hoek van het Roeterseiland. Ben je boven de 25, dan wil de overheid bezuinigen op jouw seksuele gezondheid. Testen moet dan eigenlijk via de huisarts, waarbij de labkosten ten laste komen van je eigen risico. Je kunt boven de 25 alsnog gratis bij de GGD terecht als je (zegt dat je) je geld verdient met seks, in een gebied bent geweest waar veel soa’s voorkomen, je risicovolle sekspartners hebt gehad of als man seks hebt met mannen. is dus onderdeel van het veilig seksen-pakket. Je dient je status te kennen en zo te weten of je vrij bent van hiv en andere soa’s. Als je veel wisselende contacten hebt, hoor je je regelmatig te laten testen, zo stelt Soa Aids Nederland op haar site.

‘Veilige seks komt voor hetero’s hoofdzakelijk neer op zwangerschap vermijden’

De praktijk is anders. Van de seksueel ervaren meisjes tussen de 12 en 26 jaar heeft 66 procent zich nog nooit laten testen, bij jongens ligt dat percentage op een schrikbarende 79 procent. Die getallen gaan over de gehele populatie, en dus niet enkel over hetero’s. Maar de cijfers van Rutgers laten ook zien dat testen onder hetero’s veel minder gemeengoed is: 38 procent van de homo- en biseksuele jongens is de afgelopen 12 maanden getest op soa’s, tegenover slechts 7 procent van de heterojongens. Nu is het zo dat homo- en bi-jongens meer losse contacten hebben, maar die zeven procent is echt beschamend – zeker gezien het lage condoomgebruik. 

 

Hoe vaak is regelmatig testen dan? Ik bel met Soa Aids Nederland en krijg het nuchtere antwoord: daarvoor moet je je gezond verstand gebruiken. Als je niet-monogaam bent en je hebt het zonder condoom gedaan, dan moet je je laten testen. Zo simpel is het.

 

Linda Duits (1976) is een ‘weggelopen wetenschapper’ en gespecialiseerd in populaire cultuur, vooral op het gebied van gender, seksualiteit en jongeren.

Lees meer over